De verzorging van een teddy dwerg

Onderstaand vind je een aantal handige tips die we je mee kunnen geven over de verzorging van een teddy dwerg konijn. Uiteraard kunnen we niet alles vertellen maar de handigste tips hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voeding

Hooi

Teddies moeten altijd hooi tot hun beschikking hebben. Het kan dus zo zijn dat je meerdere malen per dag hooi moet aanvullen. Dit hebben zij nodig voor een goede spijsvertering en voor het slijten voor hun tandjes. Ook is hooi kauwen een activiteit voor de teddies. In hooi zitten alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Het beste kun je een baal hooi kopen en niet voor verpakt hooi. Voor verpakt hooi is droog en dor. Wij geven ongeveer twee keer op een dag hooi ( 's morgens en 's avonds). Dit hooi stoppen wij in een ruifje en leggen het niet los in het hok, doet doen wij niet omdat konijnen dan over hun eigen eten kunnen plassen en poepen. Nu hebben ze altijd vers hooi.

Vers water

Daarnaast hebben teddies altijd schoon en vers water tot hun beschikking. Verschoon iedere dag het water, ook al is het flesje niet leeg. Teddies regelen zelf de hoeveelheid water wat zij nodig hebben. Dit ligt er ook aan hoeveel groenvoer het konijn krijgt, hoe meer groenvoer het konijn krijgt des te minder hij water zal drinken. Dit komt omdat er vocht in de groente zit. Wij adviseren niet teveel groenvoer te geven! Wij geven iedere morgen vers water en iedere teddy heeft zijn eigen drinkfles. Als deze 's middags of 's avonds leeg zijn, worden deze extra aangevuld.

Droogvoer

Teddies geef je daarnaast droogvoer. De voorkeur gaat uit naar biks en niet naar gemengd voer. Bij gemengd voer zullen ze de lekkere dingen uit het voer halen en het overige laten liggen. Wat ze laten liggen zijn juist de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Als je alleen biks geeft, krijgen ze de goede voedingsstoffen binnen. Wij geven alleen 's morgens biks aan de teddies. We geven 2 eetlepels biks per konijn. Wees consequent met voeren, voer altijd vaste tijden per dag. Zo kan het konijn wennen aan het dagritme en past het lichaam zich hieraan aan.

Groente en Fruit

Daarnaast vinden teddies groente en fruit erg lekker. Niet alle groente en fruit mag gegeven worden en ook niet teveel. Wij geven 's middags de teddies varierend groente en fruit. Wij varieren met andijvie, veldsla, witlof, appel en peer. Het belangrijkste geef met mate. In fruit zitten veel suikers en dit is niet goed voor de teddies, geef maar klein stukje fruit per dag. U kunt zelf aan u teddy merken wat ze wel en niet lekker vinden. Wees ook met groente en fruit consequent met voeren, voer altijd op vaste tijden per dag. Zo kan het lichaam van het konijn zich aanpassen hieraan.

Woonruimte

Hok

Als de konijntjes binnen leven is een groot hok gewenst. Op deze manier kunnen ze binnen hun hok toch wat hupsen. Toch is het belangrijk om de nijntjes dan ook een half uur per dag minimaal in een grote ruimte los te laten lopen, zodat ze hun beentjes kunnen strekken of dit nu in de huiskamer is of buiten in de tuin maakt niet uit.

Als de konijntjes buiten leven is een hok gewenst in de hoogte dat ze op hun achterpoten kunnen staan. Daarnaast moeten ze ook wat rond kunnen hupsen hierin. Een nachthok is gewenst en zeker in de winter. Ook hier is het van belang dat de teddies een half uur per dag uit het hok gaan en in een grote ruimte kunnen rond hupsen. Je mag alleen niet de teddy in de winter af en toe naar binnen laten. De temperatuur verschil is te groot, waardoor het nijntje ziek kan worden. Of hij verblijft de hele winter buiten of binnen en niet allebei.

Ren

Iedere konijn vind het heerlijk om uit zijn kooitje te zijn en dan eventueel lekker in de ren buiten te kunnen zitten. Een grote ren is gewenst, waardoor ze lekker kunnen rennen, hupsen en kunnen spelen met speel attributen. Zorg er wel voor dat de ren niet volledig in de zon staat, zodat de teddies wel de schaduw kunnen opzoeken als dit nodig is.

Speeltjes

Ja, ook konijnen houden van spelen. Zorg dat er altijd wat te spelen is voor de konijntjes. Denk hierbij aan speelballetjes, buizen, lig attributen, boomstammetjes en vooral gezelschap van andere konijnen als dit mogelijk is! Zorg er alleen wel voor dat er nergens scherpe randjes of uitstekende kantjes aan zitten.

Schoonmaken

Wij maken in de winter de hokken 1 keer per week het gehele hok schoon. Wij leggen als onderste laag een laagje zaagsel neer, deze neemt het vocht op en daarbovenop leggen wij voldoende stro neer. In de zomer maken wij het hok 2 keer per week helemaal schoon.

Daarnaast scheppen wij iedere dag het hoekje leeg waar de teddy zijn behoefte doet en vullen dit weer opnieuw aan met zaagsel en stro. Het is ook mogelijk om een konijnentoilet te plaatsen, alleen dit moet je wel intrainen. In de bak doe je oud zaagsel met urine en ontlasting en nieuw zaagsel. Zo herkent de konijn dat het zijn behoefte is en kan vervolgens zijn behoefte in deze bak doen. Zo hoef je alleen iedere dag dit bakje leeg te gooien en het verschonen.

Verzorging

Kammen

Bij teddy dwerg konijnen is het belangrijk dat ze 2 a 3 keer in de week gekamd worden. Borsteltjes zijn gewoon bij de dierenwinkel te koop. Wij geven altijd aan dat het belangrijk is dat eerst de ouders de konijnen kammen en de kinderen samen met de ouders mogen 'na kammen'. Als je het kammen bijhoud hoeft het kammen niet lang per keer te duren. Daarnaast bouw je een band op met de konijn. De nijn kan je dan ook na de kambeurt eventueel verwennen met klein stukje groente of fruit. Wij raden 'snoepsnacks' af!

Optillen

Wij tillen de teddy dwergen op met twee handen onder hun buik en niet aan het nekvel. Wij pakken de konijnen niet aan hun nekvel, omdat hun nek heel kort is en je niet goed weet of je nu het vel of alleen de haren vast heb. Als je de teddy aan zijn haren vast heb kan dit pijnlijk zijn voor het beestje.